סיפור פרסי - אגרון פלוס

סיפור פרסי

חוות דעת אישית – לי יניני

"סיפור פרסי" הוא המשך לסאגת משפחת לוי מטהראן שגוללה לקורא ב"תרנגול פרסי". את הדמויות המרכזיות הקורא פוגש בשכונת עולים ירושלמית.

איברהים אב המשפחה, מולוק אם המשפחה, בנותיהם: רענה, הומה וגולי. לדמויות המרכזיות מצטרף הרצל- שליח הסוכנות.

בכתיבה מרתקת ססגונית על רקע מאורעות היסטוריים, פרי סני רוקמת סיפור אותנטי, מלווה במנהגים של הקהילה היהודית באיראן. כמו בספריה הקודמים פרי סני אוהבת לגעת בניחוחות התבשילים הפרסיים, המנהגים, וחולשת על מנעד רגשות, מערכות יחסים אסורות, חטאים, תאוות, תשוקות, יחסים בתוך המשפחה, טרגדיות וגורל.

ברקע המדינה הצעירה שמנסה לשאוב אליה עולים מהתפוצות. לאיברהים המתווך והנואף קשה להשתלב, קשיי שפה וההסתגלות לא קלים לו. מבית מרווח ומעמד חברתי גבוה, הוא נאלץ להצטופף יחד עם מולוק בצריף קטן ודל.

גם למולוק לא קל בצריף בעיר גנים בירושלים, ומתנחמת בזרועותיו של הרצל- אהבה שהחלה עוד בטהראן. לעומת הקשיים שאיברהים חווה, היא בכל זאת מצליחה לסלול את דרכה בארץ. מולוק והופכת להיות לאבן שואבת, ומבססת את מעמדה בקרב נשות השכונה הירושלמית. נאמר עליה: "מולוק הייתה אימא של כולם" (עמוד 13).

רענה-הבת הבכורה נישאה לז'וזף שעם הזמן התברר שהוא אלים. רענה נאלצה לברוח ממנו עם ביתה בינה. היא שכרה לעצמה חדר מגורים קטן וזול, עבדה במכון יופי אצל דינה, וחלמה על בית גדול שבחצרו משתוללים בינה מנישואיה הכושלים ובניה שטרם הרתה. בין המולת הילדים כיכב בדמיונה כלבלב קטן. למגע אנושי היא זכתה לקבל מדינה-מנהלת המכון יופי.

הומה-יצאה לאוקספורד ובדרך עצרה במדינה ולמדה רפואה כאן.

גולי-הבת הקטנה נשארת עם אביה בטהראן עד לסיום לימודיה. איברהים וגולי עלו ארצה לאחר שנה כשגולי מצויה בלב שבור, מאהבתה לאריה שנותר בפרס ולמד רפואה.

בין לבין איברהים זוכה לביקור בטהראן ומספר עד כמה ישראל היא ארץ זבת חלב ודבש. אבל בינו לבין עצמו ובביקור בבית עלמין ומעל המצבה של אביו הוא מספר דברים אחרים…

בספר הנוכחי פרי סני נגעה ברבדים נוספים כגון: סשה – בחור ממוצא רוסי, מרינה ממוצא רומני שחוותה את השואה, ועזרא שהוא לא בדיוק עיפרון מחודד . ארץ נוספת שמקבלת כאן משמעות – הודו, ומעל לכול מרחף משבר כלכלי ומלחמת קיום עם משמעות קודרת.

לאורך הסאגה הדמויות משתנות ולקוראים לא נותר מאשר לקרוא ולחשוף:
האם איברהים יצליח להתאושש?
האם מולוק תמשיך להאמין בכל מה שהאמינה לפני עלייתה לארץ?
האם רענה תצליח להתגבר על הצלקת מנישואיה הכושלים?
האם הומה תגשים את חלומה, תסיים את לימודיה ותינשא לאהוב ליבה סשה הסטודנט?
האם גולי תתחבר לחצי השני שלה שנותר באיראן?
מה יהיה גורלם של "היחסים האסורים" בין מולוק והרצל?

אין בכתיבה ביקורת נוקבת על אופן קבלת העולים בעת ההיא, ובכל זאת יש כמה איזכורים. לדוגמא המיטה שהסוכנות סיפקה לעולים קיבלה ביטוי "מיטת בן גוריון", או סקירה על נציגי ההסתדרות ואופן ניהול המדינה.

הכתיבה של פרי סני קולחת, מתובלת כמו תמיד בתבשילים אותנטיים של המטבח הפרסי, ומעניקה לקורא הצצה לעולם צבעוני ומעניין. הדמויות אנושיות ומרתקות על רקע תיאורים מרהיבים של נופים ועונות השנה.

בשורה התחתונה: סאגה משפחתית צבעונית מרתקת החולשת על פני שלוש שנים מ-1964 עד 1967 – מלחמת ששת הימים.

אני ממליצה לקרוא קודם את הספר "תרנגול פרסי" ולאחר מכן את הספר "סיפור פרסי".

מומלץ לכל אוהבי סיפורי משפחה אותנטיים.

קריאה נעימה.

לי יניני

אגם-הוצאה לאור, פרוזה מקור, 302 עמודים, 2020   

תמונת הספרסיפור פרסי