שיח הפיטנגו
THE PINTAGO BUSH-Kinneret Maayan
כינרת מעיין יודעת לכתוב ובכתיבתה המיוחדת מצליחה לחדור לתוך נימי נפשו של האדם. כזה הוא הספר "שיח הפיטנגו".
הסיפור מאגד בתוכו מספר דמויות מגוונות שבמרכזו קשר מיוחד במינו בין שתי דמויות: בלה ואריק.
שתי דמויות שונות מאוד ולמרות זאת כל אחת מהן תורמת את חלקה, שכן בלעדי אותה תרומה האחר אינו יכול לחיות בשלמות. … "כל אחד מקבל מהאחר משהו שמאפשר לו להיות שלם…" כך אמרה בלה לאריק (עמוד 120).
בלה אישה עדינה, סקרנית ומורה לתנ"ך. היא התאלמנה מאפרים לא מזמן. סובלת מבעיות ברכיים ומגבלות הגיל, אינה אומרת נואש ולא מוותרת על הטיולים בקרבת ביתה. היא אוהבת את הטבע, לוחשת לצמחים במהלך טיוליה היומיים ומתענגת מיופיים.
אריק נשוי לתמי. בן ארבעים. כבד פה, גמלוני ועובד במוסך. כילד בין שתי בנות היה המועדף על אמו-חמדה.
תמי עובדת במערכת עיתון. משכימה קום ב-5 לפנות בוקר. זה למעשה הזמן שבו היא מרשה לעצמה לקחת את הזמן הפרטי שלה עם הקפה הראשון של בוקר. לאחר משימת פיזור הילדים למוסדות, היא פונה למקום עבודתה לכתוב את מאמריה לעיתון.
תמי היא הדמות הקרובה ביותר לאריק, והיחידה שמצליחה להכיל את אריק ולגונן עליו מכל בעיותיו ללא תנאים. היא למדה להשלים עם כל רגעי ההתפרצות והכעס שלו. לטיפול נפשי אריק סירב, והיא מצידה השלימה עם סירובו, על אחת כמה וכמה שאחיותיו: הגר ונילי טענו בפניו שהוא חלש ולא שפוי.
כילד קטן אריק העדיף להיות עם עצמו. הסביבה לא קיבלה אותו וכך גם כשהתבגר והיה לאב לשני בנים. במהלך שרות המילואים האב נמצא ירוי בראש מהרובה האישי שלו, וחייו נחתמו באי וודאות. האם זו הייתה התאבדות או פליטת כדור. אירוע זה שלח את אריק לניסיון התאבדות והותיר צלקת בנפשו.
תמי ואריק נפגשו אחרי שבועיים של שיחות וירטואליות. בהתחלה הוא לא עניין אותה וחיזר אחרי תמי בעקשנות. לאחר אין ספור התחמקויות מצידה הרגש התעורר בה. הם נישאו זמן קצר לאחר היכרותם ולתוך השגרה נולדו שני הבנים: יואב וגיל.
את בלה אריק פגש במהלך אחד משיטוטיו ליד שיח הפיטנגו. המפגש האקראי הפך להיות שגרה. שניהם טעמו מהפרי, שוחחו ביניהם וכך נוצר דיאלוג בין שתי נפשות שונות. בין הנגיסות של הפרי האדמדמם התעוררה חברות כנה של כבוד והערכה. בלה התרכזה ברגע הנתון. עבורה החיים הם כאן ועכשיו וזה המסר שהיא העבירה לנכדתה – מיכלי.
בלה נלחמה במה שאיבדה, בבעיות הזקנה והתגעגעה לאפרים שלה. היא אישה אופטימית ובשאריות שהחיים העניקו לה, היא הצליחה אפילו ללמד שיעורי תנ"ך בביתה. במפגשים ליד שיח הפיטנגו בלה מייעצת ומסייעת לאריק להתמודד עם התפרצויות הזעם ובקשרים החברתיים עם אשתו, ילדיו, אחיותיו והמעגל החברתי הסובב אותו.
אהבתי את האופטימיות של בלה ומלחמתה במגבלות גילה. קשה היה לי להבין את תמי החכמה והשורדת. הייתי נותנת לה פרס נובל על הסבלנות והסובלנות.
למרות פרס הנובל שהייתי מעניקה לתמי לא ברור לי מה תמי מצאה בקשר עם אריק ,ומה התענוג כשהיא לצידו שעות ארוכות בשקט. למקרה שאריק התחיל לדבר, אלה היו מילים חסרות טעם מהולות בגסויות, דברי הבל וגרפסים מביכים. תמי לא הגבילה את אריק, לא ריסנה ולא ניסתה לביית אותו. אולי בעצם חולשתו היא אישרה את כוחה עליו? אולי?
המקום היחידי שאריק ותמי הסתדרו היה בלילה בחדר המיטות. האם זו זוגיות בריאה? נכונה? ומה עם הילדים נוכח כל ההתפרצויות זעם שאביהם נתקף בהם בנוכחותם? כיצד התנהגות האב תשפיע עליהם בעתיד?
תמי גידלה בביתה לא שני בנים אלא שלושה כולל את אביהם של ילדיה.
המפגשים של אריק עם בלה היו קפסולת ההרגעה של אריק. בעזרת ההצעות של בלה, אריק חשף תחושות חדשות שלא ידע על קיומן. מה הן אותן תחושות? האם המפגשים שינו את אריק?
שיח הפיטנגו מהווה מטאפורה ליחסי החברות שנוצרו בין בלה ואריק.
כידוע השיח משמש בגינון כגדר חיה ואותה גדר חיה הייתה תמי. השיח לא זקוק לטיפול מיוחד ולא צרכן גדול של מים. הוא ירוק כל השנה , פורח באביב וצבעי פירותיו מגוונים מכתום, אדום עד סגול כהה ושחור. כך היה גם אריק נתון למצב רוח משונים ומגוונים כמו פירותיו של שיח הפיטנגו, המשנה את צבעיו עד להבשלתו מירוק בהיר, לכתום, אדום, בורדו, סגול כהה וכמעט שחור.
ידוע שגם עלי הצמח מרחיקים חרקים כך גם אריק, בהתנהגותו החריגה הוא הרחיק מעליו את החברה ורק שתיים הצליחו להתגבר עליו: בלה ותמי.
בשורה התחתונה: ספר קצר, מרגש, שואב, מאופק ועוצמתי עם פרקים קצרים כשכל פרק מאוכלס בדמות אחרת ומועבר לקורא מנקודת מבטה.
הספר הזה יותיר אתכם בהרהורים ומחשבות עמוקות מצופות בתוגה.
מומלץ בחום.
לי יניני
הוצאת אוריון, פרוזה-מקור, עריכה: עמיר שינקמן, 163 עמודים' 2020??